ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN KÖPER PCB FRÅN KINA?

Många vet idag att det är en fördel att vara etablerad i Kina. Risken är annars stor att man av misstag handlar av mellanhänder eller spökfabriker, etc. Att ha en god kontakt med tillverkningen och att ofta vara på plats, ger en stabilitet som är svår att få på distans. Vi är det sedan 2006, med svensk personal som talar och läser Kinesiska flytande och tycker att vi samlat stor erfarenhet av att agera i Kina. Den huvusakliga uppgiften är att utvärdera tillverkare och löpande kontrollera kvaliten på samtliga ordrar innan de lämnar landet. Sedan 2019 finns vi även i HongKong, för att öka flexibiliteten.

Med våra kinesiska tekniker hanterar vi det som kan bli ett problem om man inte är på plats.

Frakter
Frakter är dyra och är en stor det i den totala kostnaden, men varierar stort beroende på vilket kontinuerligt flöde man kan erbjuda fraktbolaget. Med vårt snitt på 1,7 ton/vecka, betalar vi c:a en femtedel av vad en ”engångskund” gör. Att vara en betydande kund hos ett fraktbolag kan också ge avgörande prioriteringar vid globala problem, som tex vid Covid-19 utbrottet.

CAM / Beredning
Du bör ha en organisation som hanterar strömmen av tekniska frågor som uppstår efter beställning. Då är det bra om man själv har gjort kontroll och beredning av underlaget. Har man erfarenhet och kontroll på underlaget behöver man ytterst sällan besvära kunden eller konstruktören med de otaliga frågor som ofta uppstår hos kinesiska fabriker. Det ger också en fördel att veta vad man beställt, när man i efterhand skall kontrollera korten.

Kredit
Kredit är ovanligt i Kina och man måste vara beredd på förskottsbetalning. Endast efter långt samarbete och kontinuerliga beställningar kan man få betala vid leverans eller ännu hellre med 10-20 dagars kredit.

Kvalitet
Att man på plats besökt fabriken är självklart. Och som vi nämnt tidigare är utvärdering och uppföljning mycket viktigt. Om man ändå står inför faktum att mönsterkorten inte håller måtten, är det en stor fördel att leveransen inte lämnat Kina. Det blir annars väldigt kostsamt och tidskrävande att återföra korten till fabriken.

Kvalitetstekniker som kontrollerar ett ingjutningsprov